ponedjeljak, 7. rujna 2015.

Sarah Jio: Uvijek i zauvijek


Ovu knjigu nabavila sam sasvim slučajno na odmoru, dok sam kupovala namirnice u dućanu. Naravno, za oko mi je odmah zapela polica sa knjigama i pokleknula sam, iako sam ponijela i više nego dovoljno novih knjiga za čitanje. Klasika. 
Privukla me ova prekrasna naslovnica, opis knjige i naravno, cijena od samo 29,90 kn. Romansa, književnica kao glavni lik, kuća na predivnom otoku, baršunasti dnevnik iz 1943., tajne. Prodano! :)

Emily Wilson autorica je knjige Poziv za Ali Larson, koja se našla na listi bestselera u New York Timesu. Na promociji svoje knjige upoznaje Joela, odvjetnika iz New Yorka, najpoželjnijeg neženju i - svog budućeg supruga. Emily je imala sve, rekli bismo. Započela je uspješnu spisateljsku karijeru i našla čovjeka svojih snova.


Osam godina nakon, sve se mijenja. Rekao je naš Gundulić: Kolo od sreće uokoli vrteći se ne pristaje: tko bi gori, eto je doli, a tko doli gori ustaje. 
Emily više ne uspijeva pronaći inspiraciju za nastavak svoje knjige i rastaje se od supruga, koji sada ima novu ženu u svom životu s kojom se ubrzo i ženi. Život Emily Wilson se raspada.


...ma koliko se trudila, nisam imala što više napisati, što više reći. S vremenom me agentica prestala zvati. Izdavači su se prestali pitati. Čitatelje više nije bilo briga.
Debela karta. Raskošna kaligrafija. Bila je to pozivnica na vjenčanje. Njegova pozivnica. Šest popodne. Večera. Ples. Proslava ljubavi. Govedina ili piletina. Prihvaća sa zadovoljstvom. Odbija sa žaljenjem. Otišla sam do kuhinje, mirno prošavši pokraj kutije za smeće, i umjesto da je bacim, stavila pozlaćeni papir ravno na smeće...

Što učiniti u ovakvim situacijama? Bijeg. Bijeg od života i gorke svakodnevice.
Emily ima pratetu Bee, koja živi na Bainbridge Islandu, gdje je Emily provodila ljeta cijelo svoje djetinstvo. Kada Bee pošalje Emily razglednicu s pozivom da dođe k njoj, Emily to, uz nagovor svoje najbolje prijateljice Annabelle, prihvati. Tada započinje prava avantura sa bezbroj prevrata i neočekivanih događaja u Emilynom životu.
Njezina je kuća bila nekako nezemaljska, galebovi su letjeli iznad glave, imala je bujne vrtove, širio se miris tjesnaca Pugeta, imala je veliku kuhinju s prozorima koji su gledali na sivu vodu, a odjekivao je začarani šum valova koji udaraju u obalu.
Brainbridge Island nikada nije mogao skriti svoju veličanstvenost, čak ni pod velom tajne. Gledala sam kroz prozor dok se trajekt približavao Eagle Harboru, prolazeći pokraj šljunčanih obala otoka i domova s drvenim krovovima koji su se hrabro držali za obronke brda. Njihove unutrašnjosti okupane narančastim sjajem dozivale su me, kao da ljudi u njima ostavljaju mjesto za pridošlicu dok se skupljaju oko kamina da pijuckaju vino ili topli kakao. 
 Sivoplava voda, mozaik pješčane i stjenovite obale - prizor je oduzimao dah. Poželjela sam baš u tom trenutku poletjeti van i tražiti školjke ili dizati kamenje i tražiti rakove ili se svući i plivati do plutača kao što sam radila ljeti u djetinstvu. Željela sam uroniti u to veliko, tajanstveno more. Od te pomisli sam se ponovno osjetila živom, ali potrajalo je tek jedan trenutak.

Emily nije ni slutila kako će se osjećati živom i duže od jednog trenutka. Ništa više neće biti isto od trenutka kada u ladici noćnog ormarića u kući svoje pratete pronađe stari dnevnik prepun tajni iz obiteljskog života. 

Bio je to nekakav dnevnik. Uzela sam ga i prešla rukom preko hrpta. Bio je star, a njegov intrigantni crveni baršunasti uvez izgledao je staro i ofucano. Dotaknula sam ga odmah osjetivši krivnju...

Na samom početku dnevnika napisano je: Ja se zovem Esther i ovo je moja priča. Čitajući stranice baršunastog dnevnika i ulazeći u Estherin svijet, Emily sve više zanima tko je Esther. Je li ona samo izmišljeni lik? Je li Esther ustvari Bee? Kako će se Estherina priča odraziti na živote Bee i Emily? Hoće li Emily inspirirati Estherin dnevnik za daljnje pisanje? Hoće li se Emily oporaviti ili možda ponovno zaljubiti? Sve to morat ćete otkriti sami. 

Uvijek i zauvijek idealno je štivo za opuštene ljetne dane i čitanje na plaži. Uživala sam čitajući divne opise krajolika i poželjela posjetiti to mjesto. Dosad se nisam susrela sa autoricom Sarah Jio, ali sada ću svakako istražiti njezin književni opus.  
Hrvatski nakladnik je Mozaik knjiga, a knjigu možete nabaviti na svim kioscima po već spomenutoj pristupačnoj cijeni od 29,90 kn. Uživajte u čitanju!


Sanja V.

1 komentar:

  1. Vidim da je podosta vremena prošlo od vašeg posta ali se definitivno moram priključiti preporuci za ovu čudesnu i predivnu knjigu.

    OdgovoriIzbriši